Spórolj meg akár több 100.000 Ft-ot néhány egyszerű lépés végrehajtásával

  • A legtöbb ember nem tudja 3 évnél tovább használni a fűnyíróját, mert nem foglalkozik a karbantartással. 
  • Ezzel akár több 100.000 Ft-os kárt is okozhatnak maguknak, pedig megelőzhető lenne. 
  • A legtöbb szervizben nem mondják el neked pontosan, hogy mit is kell csinálni, mert így gyakrabban kell visszatérned hozzájuk!
  • Nehezen indul a fűnyíró motorja tavasszal? Ne csodálkozz, ha nem tartod be az alábbi lépéseket!

Szeretnéd, hogy a fűnyíród évtizedekig vágja a füvet a kertben vagy a városi parkokban? Valljuk be, hogy ez a legtöbb felhasználó számára csak álom marad. Hogy miért van ez így? Mert a fűnyíró egy összetett gép, és az egyes részei folyamatos karbantartást igényelnek. Senki nem mondja el pontosan azokat a lépéseket, amikkel megőrizheted a fűnyíró megfelelő állapotát. Pedig néhány egyszerű feladat elvégzésével hihetetlen eredményeket érhetsz el: jobb teljesítmény, hosszabb élettartam, alacsonyabb szervizköltség hosszú távon. Jól hangzik, nem? Akkor nézzük meg, hogy mire kell figyelni!

Felkészülés a fűnyíró karbantartására

Az első és legfontosabb szempont minden karbantartási munkánál a biztonság. Mivel egy fűnyíró komoly sérüléseket tud okozni az embernek, ezért elsőként győződj meg arról, hogy a motor ki van kapcsolva, lehűlt és a mozgó alkatrészek leálltak. Benzin motoros fűnyíród van? A véletlen indítások elkerülése érdekében húzd ki a gyújtógyertyát a motorból. Elektromos fűnyíró esetén húzd ki a tápkábelt a hálózati aljzatból. A legbiztonságosabb az, ha a fűnyírókéshez csakis vágásbiztos biztonsági kesztyűben nyúlsz hozzá. 

Vegyük először sorra a rutinszerűen elvégzendő feladatokat, amelyeket érdemes minden fűnyírás után megcsinálni. Ne hanyagold el ezeket a feladatokat, tedd a mindennapi fűnyírás részévé a karbantartást is. Azt sosem állítottam, hogy nem kell a csodálatos eredményekért megdolgozni. Azt sem mondtam, hogy ha elolvasod ezt a rövid cikket, akkor, hosszú időre biztosíthatod a fűnyíród üzemképességét. Igenis bele kell tenni a munkát ahhoz, hogy hosszú távon szolgáljon téged a kerti géped. Tekints erre a feladatra befektetésként, amely számos komoly kiadástól megment téged idővel. A géped meghálálja a törődést.

Rutinszerű karbantartási feladatok

Ezeket a feladatokat kell elvégeznie minden munkamenet végén, attól függetlenül, hogy milyen típusú fűnyírót használsz.

  1. Vedd ki a gyűjtőzsákot, ellenőrizd, hogy nincs-e rajta sérülés, és sűrített levegővel alaposan tisztítsd meg. Ha a táska szövetből készült, és az öltések el vannak dugulva fűvel, mosd le a táskát egy vízsugárral, és hagyd megszáradni. Ezzel véded a fűnyíró fűgyűjtőjét.
  2. Tisztítsd meg a gép alvázát és egyidejűleg ellenőrizd, hogy nem sérült-e (esetleges ütközés miatt).
  3. Tisztítsd meg a motor burkolatának szellőzőnyílásait, hogy a gép könnyedén le tudjon hűlni.
  4. Támaszd a fűnyírót az oldalára (úgy, hogy a légszűrő felfelé nézzen) vagy a hátsó oldalára, és spatulával vagy sűrített levegővel távolítsd el a füvet a fedélzet aljáról.
  5. Ellenőrizd a penge állapotát és a penge rögzítőcsavarjának szorosságát: a fűnyírókéssel kapcsolatos további információkért lásd a nem rutinszerű karbantartás részt.
  6. Ne feledkezz el a tartozékokról sem. Tisztítsd meg és ellenőrizd az általad használt fűnyíró tartozékokat: például a hátsó terelőt és az oldalsó kidobó terelőjét, vagy a mulcsozó készlet alkatrészeit.
  7. Ha benzin motoros fűnyíród van, akkor az alábbi fontos lépések várnak még rád, ha nem akarod, hogy a géped gyorsan elhasználódjon.
    1. Tartsd tisztán a motor légszűrőjét: szereld szét és koppintsd kemény felületre, vagy ha ez nem elég, használj kefét, vagy finoman fújd át a sűrített levegővel a szűrőt hátulról kifelé.
    2. Ecsettel vagy sűrített levegővel tisztítsd meg a motor hengerbordáit.

Ha nem akarsz sokat erőlködni a motor indításával, akkor ajánljuk neked, hogy nézz körül az elektromos indítású fűnyíróink között!

Nézzük a nem rutinszerű karbantartási munkákat

Most beszéljünk a benzin vagy az elektromos meghajtású fűnyírók nem rutinszerű karbantartásáról: ezt a feladatsort tavasszal kell elvégezni, amikor a gyep ismét zöldelleni kezd, valamint télen, mielőtt eltesszük a gépet a garázsba pihenni.

A gép biztonságossá tétele után a következő, nem rutinszerű karbantartási feladatokat kell végrehajtanod, amelyek mind a benzinmotoros, mind az elektromos fűnyírókra vonatkoznak.

  1. Tisztítsd meg alaposan a fűnyírót, beleértve a fűnyíróház belsejét is: a téli szünet előtt végezz alaposabb tisztítást, mint amit minden munkamenet végén elvégzel, hiszen ekkor a kisebb szennyeződések hosszú időn át károsíthatják a fűnyíró egyes részeit.
  2. Tisztítsd meg és kend meg a csapszegeket és kerék környékén a mozgó alkatrészeket, hogy biztosítva legyen a sima mozgás. Ezáltal megóvod az alkatrészeket a gyors elhasználódástól.
  3. Ellenőrizd, hogy a penge még mindig jól élezett és sérülésmentes-e. Az éles penge elengedhetetlen a fű tiszta levágásához anélkül, hogy elszakítaná: ha a penge tompa, akkor mindenképp élesítsd meg. Kritikusan fontos ezután, hogy jól ki legyen egyensúlyozva a kés. Javasoljuk, hozd be hozzánk, és a szervizközpontunkban szakszerűen megcsináljuk neked ezt a feladatot. Másrészt, ha a penge valamilyen formában van vagy eltört, akkor jobb, ha nem próbálod megjavítani. Ehelyett cseréld ki eredeti pótalkatrészre. Ha a hagyományos pengén kívül mulcsozórendszerrel felszerelt fűnyíróról van szó, akkor ellenőrizd a mulcsozó pengét is.
  4. Ha elektromos fűnyíród van, akkor ellenőrizd, hogy a tápkábel sértetlen, nem kopott vagy szakadt-e, különös figyelmet fordítva a kábel és a gép közötti csatlakozási pontokra. Ha sérült, javasoljuk, hogy cseréld ki. Tisztítsd meg a motort: távolítsd el a fedelet, majd a felhalmozódott fűmaradványoktól tisztítsd meg a felületét; ehhez használhatsz sűrített levegőt is.
  5. Ha azonban benzinmotoros fűnyíród van, a következőképpen tartsd karban a lehető legjobb állapot megőrzése érdekében.
    1. Ellenőrizd a légszűrőt, mint a szokásos karbantartáskor: ha sérült vagy túl piszkos, cseréld ki.
    2. Tisztítsd meg a gyújtógyertyát és ellenőrizd az elektródák közötti távolságot: ha szükséges, cseréld ki a gyártó ajánlásait követve.
    3. A szezon elején cseréld ki a motorolajat: Kerti gép motor szerviz szettet használva szívd ki a régi olajat, és töltsd fel a tartályt a megfelelő szintre a kerti gépekhez ajánlott új olajjal.
    4. A szezon végén ürítsd ki az üzemanyagtartályt, és az összes fennmaradó üzemanyag felhasználásához hagyd járni a fűnyírót alapjáraton, amíg a motor magától kikapcsol.
  6. A téli hónapokban a fűnyírót száraz és védett helyen tárold, hőforrásoktól és vegyi anyagoktól (amelyek a fém alkatrészeket korrodálhatják), és lehetőleg lepedővel takarva.

Vess egy pillantást erre a videóra, amely összefoglalja a főbb feladatokat, mielőtt a benzinmotoros fűnyírót beindítanád.