Sok kertészetben, gyümölcsösben nagy területek vannak, amelyeket folyamatosan művelés alatt kell tartani. Legyen szó a talaj lazításáról és a sorközök műveléséről ez egy komoly és embertpróbáló munka. Ha védeni szeretnénk magunkat, akkor nem érdemes spórolnunk a munkaeszközünkön, amivel dolgozunk. Egy megfelelő motoros kapával rengeteg idő és pénz spórolható meg, nem is beszélve a fizikai energiákról. Nem utolsó sorban pedig hiába dolgozunk mi nagy területen egy közepes területre tervezett kapával, idővel a közepes intenzitásra tervezett alkatrészek úgyis el fognak fáradni, és akkor jöhet a szervizkeresés, javítás, garanciás ügyintézés terhe. És még dolgozni sem tudunk ez idő alatt.

Nézd meg a saját szemeddel, hogy hogyan dolgozik egy professzionális kapa: VIDEO

Számít a méret

Mindenképp egy olyan gépet célszerű keresni, amely nagy súllyal rendelkezik és széles a munkaszélessége. A kettő együtt egyrészt gyors haladást, másrészt megfelelő kapálási hatékonyságot eredményez. A kapatagok a nagy súly alatt valóban be fognak hatolni a talaj mélyebb rétegeibe, és gyorsabban tudunk ugyanolyan mélységben fellazítani, mit egy kisebb kapával. A munkaszélességet nem kell elmagyarázni. Ha van egy 10 méter széles földünk, és egy 1 méter széles gépünk, akkor 10-szer kell végigmennünk hosszában. Egy 80 centiméter széles géppel már 13-szor. 20-30%-kal gyorsabban tudunk a nagyobb géppel dolgozni.

Technikai megoldások

A következő fontos szempont, az a gép technológiája, gondolva ezzel itt a motorjára és a meghajtására. Egy 7 lóerő körüli motor már elengedhetetlen a nagyobb súlyú és szélességű kapa mozgatásához. Az erőforrásban mindig benne kell lennie egy kis tartaléknak, arra az esetre, ha a felhasználó sok órán keresztül folyamatosan üzemelteti a gépet. Változóak a körülmények is, van hogy kemény fagyos földben kell dolgozni, ami igényli a nagy erőt. A nagy motor nem csak kifelé jár nagy erőhatásokkal, de a gép belsejében is. Azt valaminek át kell adnia a kapatengelyre. Emiatt az ékszíjas meghajtás már nem lehet itt működőképes. A komolyabb kapák hajtóműve olajfürdős fogaskerekes meghajtással rendelkezik. Ez garantálja a masszív és egyszerű működési elvet és a tartós munkavégzést.

Ergonómia és kezelhetőség

Egy 100 kg közeli kapa esetén igenis számít a kezelhetőség. Fontos hogy a tolókar a megfelelő helyzetben álljon, hiszen egy ilyen gép mögött senki sem tud kényelmetlen testhelyzetben sokáig dolgozni. Mind vízszintesen, mind függőlegesen be kell tehát állítanunk a megfelelő pozícióba a kart aszerint, hogy éppen hogyan akarunk művelni a géppel. A sebességfokozatok is megkönnyítik a felhasználó életét. Legalább kettőnek kell lennie előre, mert egy műveletlen kemény földet felszínébe belemenni sok esetben könnyebb alacsony fokozaton. Ha már benne vannak a kapatagok a talajban, akkor a magas fokozaton tudunk hatékonyan porhanyósítani. A hátramenet kapcsolása is elengedhetetlen. Nem szeretnék annak a gazdának a helyében lenni, akinek 10 cm mélyről porhanyós talajon egy 100 kg közeli kapát kell kihúznia a sor végén a fa alól.

Bertolini Sharp Pro

A Bertolini BT 218 Sharp Pro egy olyan kapa, amely kemény művelési feladatokra lett kitalálva. A Sharp Pro termékcsalád az intenzív felhasználásra tervezett gépek csoportja, amelyet masszív megoldások jellemeznek minden részegységet tekintetében. Közel 100 kg-os súlya és 100 cm-es munkaszélessége lehetővé teszi a gyors és hatékony munkavégzést nagy területeken is. Fogaskerekes, olajban úszó meghajtása a 7 lóerős motor teljesítményét kérdés nélkül viszi át a kapatengelyre. És jajj annak, aki az útjába áll. Garantáltan hosszú élettartamot várhatunk el ettől a munkaeszköztől. A kényelmi megoldásokat átnézve, szintén jól szerepel a motoros kapa. Vízszintesen 3 fokozatban, függőlegesen pedig 5 fokozatban állítható a tolókarja. És ami még fontos szempont lehet, hogy mindezt munka közben is meg tudjuk tenni egy kézzel, nem szükséges hozzá mind a kettő kezünk. Sebességfokozatai közül 3 előre és 1 hátra megy. A rotorok forgása percenként: 3-asban 140, 2-esben 102, 1-esben 58, és R-ben 44. Talajtípustól függően állíthatjuk tehát be a sebességet.

Számos kiegészítővel felszerelhető, így remek eszköz ágyások készítésére, burgonyakiszedésre, stb.

A gépre 2 év garancia vonatkozik, valamint nálunk minden 50.000 Ft feletti vásárlás után a következő vásárlásához adunk egy 5%-os kuponkedvezményt.

Nézd meg a saját szemeddel, hogy hogyan dolgozik a kapa: VIDEO