Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat

A benzines fűnyíró a legkedveltebb kerti gép. Összeszedtük Önöknek a beüzemeléssel és karbantartással kapcsolatos legfontosabb teendőket. Ha betartja az alábbiakban felsorolt dolgokat, akkor sokáig használhatja majd fűnyíróját.

Első indítás előtt

A fűnyíró karbantartása

Motorolaj

A benzines fűnyíró legtöbb esetben négyütemű motorral szerelt. Töltse a motorolaj tartályba a motorolajat a motor megfelelő kenése érdekében. Keresse a motorolajra utaló jelzést. Az olajtartály és az üzemanyagtartály két külön célt szolgál, a motorolajat a motorolaj tartályba töltse. Találkoztunk már motorolajjal az üzemanyagtartályban szervizelés során, ezt mindenképp kerülje el! 

A kerti gépekbe szükséges olajokat a motorgyártók és kenőanyag gyártók egyedileg szolgáltatják. A kerti gépekbe SAE 30-as, 10W-30-as olaj kell, amelyet sok helyen beszerezhet. Általánosságban 6 dl motorolaj szükséges a kerti gépek motorjaiba, de ez típustól és mérettől függ. Mindig ellenőrizze az olajszintmérő pálcán, hogy az olaj elérte e a kellő szintet. Vízszintes terepen végezze el az ellenőrzést! Ha megtörtént a motor olajjal való feltöltése, nincs más teendő, mint üzemanyagot önteni az üzemanyag kannába.

Üzemanyag

A 95-ös üzemanyag jó a kerti gépekbe. A magasabb oktánszámú üzemanyagok használata megnövelheti a motor élettartamát. Sose hagyja benne az üzemanyagot a kerti gépben 2 hétnél tovább, különben az üzemanyag romlásnak indul. Ekkor a beinduló kémiai folyamatok miatt a benzin nem alkalmas a kerti gépek meghajtására. Azt tanácsoljuk, hogy használat után járassa ki az üzemanyagot, ha még maradt a gépben.

Akkumulátor

Egyre több modell kapható önindítóval / elektromos indítással szerelten. Ki ne akarna ilyet, hiszen így nem kell a starter kábelt rángatni. Első indítás előtt töltse fel az akkumulátort teljesen, különben az akkumulátor nem tudja beindítani a motort.

Karbantartás

Kés

A kést ellenőrizze kéthavonta. Általánosságban elmondható, hogy új gép esetén nem szükséges megélezni. Minden év elején, és ha életlennek találja, élezze meg a fűnyírókést.

Felkészülés a télre

A téli időszak előtt az utolsó fűnyírás után járassa ki a fűnyíróból az üzemanyagot. Alaposan tisztítsa meg a gép minden részét a rárakódott kerti hulladéktól a korrodálódás elkerülése érdekében.

Tavaszi felkészítés

Tavasszal az első indítás előtt töltse fel a fűnyírót friss olajjal és üzemanyaggal, ellenőrizze a késeket. Nézze át a fém alkatrészeket, mint például az alvázat, a tolókart, a fogantyút Ellenőrizze, hogy nem rozsdásodnak-e. Amennyiben nem kívánja önmaga megcsinálni ezeket a munkákat, felkereshet egy szakszervizt is, ahol rövid időn belül indulásra kész állapotba hozzák a gépet. 

Tisztítás

Minden egyes fűnyírás után ki kell tisztítani a belső teret, mielőtt a fű megszárad vagy megposhad benne. Takarítsa ki, mikor még nedves, mert könnyebb és nem porzik. Rendszeresen ellenőrizzük a pengéket, és élesítsük meg, ha tompának találjuk.

Megjegyzés: ez a dokumentum semmilyen esetben sem helyettesíti az adott gépre érvényes használati utasítást. Minden esetben olvassa el a használati utasítást a gép beüzemelése és üzemeltetése előtt.