Manapság igenis számít az idő. Nincs ez másképp a fűnyírás tekintetében sem. Aki pedig nagy területeken vágja a füvet, az nyáron sok időt tölt fűnyírással. Csakhogy a megfelelő fűnyíró kiválasztásával sok időt meg lehet spórolni, amelyet az ember a családjával, vagy a hobbijával tölthet el.

Hogyan lehet gyorsabban füvet nyírni?

A fűnyírás azért időigényes sok esetben, mert a talaj egyenetlen. Emiatt óvatosan tudunk rajta haladni. Ha felgyorsulunk, akkor megnő a vibráció, amely először a gépre hat, majd ránk is. A gép fix részei ezt az extra rezgést nem viselik jól, és a valószínűség a korai meghibásodásra megnő. Ráadásul a gép használójának is kellemetlen és bizonytalan  érzés, ha túlságosan rázkódik a gép.

A megoldás erre egy jó felfüggesztés lehet. Ha a felfüggesztése a fűnyíró traktornak elnyeli a talaj egyenetlenségeiből származó erőhatásokat, akkor nagyobb sebességre is gyorsíthatunk, hiszen a gép és a felhasználó ebből keveset fog érezni.

A másik akadály, amelyet ki kell küszöbölnünk, ha gyorsan és biztonságosan szeretnénk füvet nyírni, az a fűnyíróasztal. Egyrészt fontos, hogy a vágóasztal is együtt mozogjon a talajjal, és ne akadjon fel az esetleges akadályokon. Másrészt a haladós nyírás azt eredményezi, hogy a vágóasztal egy terület felett relatíve kevesebb időt tölt. Kevesebb idő alatt kell ugyanazt a fűmennyiséget levágnia. Összegezve, a masszív és tartós anyagokból készült vágóasztalnak minél jobban kell követnie a talaj felszínét, valamint megfelelő vágási teljesítménnyel kell rendelkeznie, ha magas sebességgel akarunk füvet nyírni.

Végül, de nem utolsó sorban a fűnyíró motorjának bírnia kell a magas teljesítményű folyamatos munkavégzést. A gyorsan haladni képes gépekkel általában a használója munkát vállal mások területein, így nem ritka, hogy a hét minden napján, napi 8 órában mennie kell. Egy ilyen gép motorjának bizony bírnia kell a megterhelő munkát.

A Ferris Fűnyírók egy remek megoldást kínálnak

Bizony nehéz olyan gépet találni, amivel az ember szívesen nyírja a füvet nagy területeken. 1986-ban ezt a Ferris alapítói is felismerték, és elkezdtek dolgozni egy ideális fűnyírógépen. A Ferris fejlesztéseit a sikeres üzletmenet mellett számos szabadalom és nemzetközi elismerés is bizonyítja.

És igen, ők megoldották a gyors fűnyírás problémáját. Még a középkategóriás modelljük az IS 2100 Z is 18 km/h-s sebességgel képes nyírni a füvet, amely a kisebb vágóasztal (132 cm) mellett 1,9 ha/h-s területteljesítményt eredményez. Mindez 80%-os hatékonyság mellett. Hogyan is csinálják?

Minden elemében innovatív

A Ferris fűnyírók a piacon egyedülálló IS lengéscsillapító rendszerrel vannak felszerelve. A szabadalmaztatott lengéscsillapítás lehetővé teszi, hogy minden kerék egymástól függetlenül mozogjon fel és le. Ezáltal a talaj egyenetlenségeit hihetetlen hatékonyan képesek kisimítani. A vágóasztal a felfüggesztéssel együtt mozog, így az egyes kerekek fel-le mozgásával a vágóasztal is mozog. Ez az innovatív rendszer megóvja a gép vázát a rázkódástól, így gyorsabb haladás, nagyobb stabilitás és hosszabb fűnyíró élettartam érhető el a használatával. Itt egy video, hogy hogyan is működik mindez: VIDEO

A vágási teljesítmény szintén kiemelkedő a Ferris fűnyírók esetén. Az szabadalmaztatott iCD vágórendszermég nagy sebesség mellett is szépen és egyenletesen vág. Az egyik ok az, hogy jobb légáramlás keletkezik a vágóasztal alatt, amely szinte felszívja a fűszálakat a föld felszínéről. Felfelé kiegyenesítené azokat,

ahelyett, hogy lenyomná. Ebben játszik szerepet a felfelé ívelő orrkialakítás is, amely helyet és időt ad a fűszálaknak, hogy felegyenesedjenek. Elképesztően masszív öntöttvas anyagból készült az egész vágóasztal, amely kétség nélkül ellenálló és tartós eleme a fűnyírónak. Ha neki is mennénk valaminek, az elütött tárgy fog sérülni. Egy védőlemez leszerelésével könnyedén hozzáférhetünk az ékszíjtárcsákhoz. A kések 6 mm vastag Marbain acélból készültek, amely szintén szabadalom alatt áll. A kényelmes felszállást a fűnyíró ülésébe pedig az alacsonyan lévő fellépő segíti.

A gép motorjával sem spóroltak a tervezők. A kisebb modellekben Briggs & Stratton motorok vannak, míg a nagyobbak Caterpillar dízelmotort kaptak. Érdemes a motorok közül a Vanguard szériát választani, ugyanis az már az Oil Guard System megnevezésű olajrendszerrel van felszerelve. Ebben a modellben az olajat mindössze 500 üzemóránként szükséges cserélni. Ezzel időt és pénzt lehet spórolni, valamint a gép szinte folyamatosan üzemeltethető.

Egy szó mint száz, a Ferris fűnyírók a professzionális felhasználók legmagasabb igényei szerint készülnek.