Sokan nincsenek tisztában azzal a kockázattal, amelyet a rezgés okozhat a kezek és az ujjak számára. A durva terep okozta sokkok súlyos hátproblémákat okozhatnak. Az egész test vibrációjának és a kéz / kar rezgésnek széles körben elismert ipari betegség. A „kéz-kar rezgés szindróma” (HAVS) okozhatja azt a rendellenességet, amely a kéz, a csukló és a kar ereit, idegeit, izmait és ízületeit érinti. Rezgő gépek folyamatos használata ezen nem kívánatos következmények oka. A munkavállalók védelme érdekében egyre szigorúbb biztonsági követelményeket állítanak fel a világ kormányai. Az alkalmazottak a rezgésnek való kitettség mértékétől függően egy előre meghatározott maximális napi óraszámban használhatják a fűnyírót, vagy azzal egy kategóriába eső gépeket.

HAVS és WBV

A kéz-kar rezgést (HAV) olyan szerszámok okozzák, mint a fűnyírók, láncfűrészek és egyéb szerszámok. Az erek, az idegek és az ízületek fájdalmas és mozgáskorlátozó rendellenességeit eredményezi. A kéz-kar rezgés szindróma (HAVS) megelőzhető, de a károsodás végleges marad.
A teljes test vibrációja (WBV) egy másik mutatószám. Ez azt az értéket mutatja, amely a kezelő ülésén és lábtartóján keresztül hat a felhasználóra. A nagy megrázkódtatások és lökések egészségügyi kockázatokat okozhatnak, beleértve a hátfájást.

A jogszabály két értéket fogadott el: egy expozíciós cselekvési értéket és egy expozíciós határértéket. Az értékek napi expozíció eredménye, 8 órás referencia-időszakra normalizálva. Ezeket a minimális követelményeket emelhetik a kormányok a munkavállalók egészségének védelme érdekében.

EU szabályozás

A 22/2005. (VI. 24.) EüM rendelet értelmében a napi megengedett expozíciós határérték kéz/kar rezgés esetén napi 8 órás referencia-időszakra vonatkoztatva, négyzetes középértékben (rms-ben) mérve 5 m/s2, hideg/nedves munkakörnyezetben 2,5 m/s2. A prevenciós határérték napi 8 órás referencia-időszakra vonatkoztatva 2,5 m/s2. Egész testre ható rezgés esetén a napi megengedett expozíciós határérték 8 órás referencia-időszakra vonatkoztatva 1,15 m/s2. A prevenciós határérték 8 órás referencia-időszakra vonatkoztatva 0,5 m/s2.

A Ferris a határértékek alatt marad

A Ferris egyedülálló helyet foglal el a fűnyírógépek piacán. A Ferris zéró fordulókörös fűnyírók mind a négy kerekén független felfüggesztéssel vannak felszerelve, hasonlóan az autókhoz és a modern mezőgazdasági traktorokhoz. A felfüggesztési rendszer csökkenti a terep és a gép okozta ütéseket és rezgéseket, amelyek a kezelő fáradtságát okozhatják. Sok kezelő lelassul, hogy kompenzálja a durva terepet. A Ferris ülésében ezektől a hatásoktól védve van a kezelő. Nyugodtan növelheti a sebességet, teljes mértékben kihasználva a rendelkezésre álló lóerőt. Ez magasabb termelékenységet eredményez. Az egyedülálló felfüggesztési rendszerrel felszerelt nagy fűnyírók a maximális szabvány alatti rezgéshatást mutatnak. Ez azt jelenti, hogy a Ferris zéró fordulatú kaszák korlátozás nélkül biztonságosan használhatók a napi 8 órában.