Első indítás előtt

Üzemanyag

A legtöbb fűkasza kétütemű motorral működik, a benzint és a kétütemű motorhoz való olajat előre össze kell keverni. Friss és tiszta, legalább 95-ös oktánszámú ólommentes üzemanyagot használjon. Magas oktánszámú üzemanyagok használata megnövelheti a motor élettartamát. Gyártó által javasolt olajat használjon a megfelelő arányban (általában 1:50). Adalékolaj használata kötelező. A benzin oxidálódik és tönkremegy, ha tárolják. Az öreg benzin nehézkessé teheti a beindítást, és gumi lerakódást képez, ami eltömítheti az üzemanyag adagoló berendezést. Emiatt sose hagyja benne az üzemanyagot a kerti gépben tovább, mint 2 hét. Azt tanácsoljuk, hogy használat után járassa ki az üzemanyagot, ha még maradt a gépben, vagy használjon stabilizátor adalékot.

 

Kétütemű motorolaj / adalékolaj

A kétütemű fűkaszák esetén kötelező a kétütemű motorolaj, más néven adalékolaj használata. Ezt az adalékot az üzemanyaghoz szükséges hozzákeverni. A gyártó által javasolt olajat használja a megfelelő arányban (általában 1:50).

 

Adalékolaj keverési adatai 1:50-es keverési arány esetén.

Üzemanyag (liter)Adalék (liter)
10,02
20,04
50,1
100,2
200,4
501

Négyütemű motorolaj

Némely fűkaszák négyütemű motorral szereltek. Ebben az esetben a motorolajat nem az üzemanyaghoz kell keverni, hanem egy külön tartályba.

Elektromos és akkumulátoros fűkaszák

Az elektromos illetve akkus fűkaszák esetében nem üzemanyag hajtja meg a gépeket, hanem elektromos áram. Ez esetben az üzemanyaggal és olajjal kapcsolatos teendőket figyelem kívül kell hagyni.

Karbantartás

Kúpfogaskerekes hajtómű (szöghajtás)

Havonta, vagy 30 óránként ellenőrizzük a hajtómű zsír szintjét.

Légszűrő

8-10 üzemóránként vegyük le a légszűrő fedelét, ellenőrizzük a szűrő állapotát és ha kell, távolról, belülről kifelé fúvassuk le sűrített levegővel. Ha szennyezett, vagy sérült, cserélje.

Felkészülés a télre

A téli időszak előtt az utolsó kaszálás után járassa ki a motorból az üzemanyagot. Alaposan tisztítsa meg a gép minden részét a rárakódott szennyeződéstől a korrodálódás elkerülése érdekében.Tisztítsa meg a hűtőnyílásokat és légszűrőt. A hideg gépet takarja le, hogy védje a por ellen.

Tavaszi felkészítés

Tavasszal az első indítás előtt töltse fel a fűkaszát friss üzemanyag keverékkel, ellenőrizze a gépet repedésekre, szivárgásokra, kopásokra. Nézze át a fém alkatrészeket, mint a hajtókart, a fogantyút. Ellenőrizze, hogy nem rozsdásodnak-e. Amennyiben nem kívánja önmaga megcsinálni ezeket a munkákat, felkereshet egy szakszervizt is, ahol rövid időn belül munkára kész állapotba hozzák a gépet.

Tisztítás

Minden egyes kaszálás után meg kell tisztítani a damilfejet, vágótárcsát, védőburkolatot. 

Megjegyzés

Ez a tájékoztató nem helyettesíti a gyártó által kibocsátott használati utasítást. Minden esetben figyelmesen olvassa végig azt, és értse meg a gép használatára vonatkozó utasításokat mielőtt használatba helyezi.Amennyiben eltérést talál a két dokumentum tartalma között, mindig a gyártó által kiállított használati utasítás szerint járjon el.