A szép kerthez rendszeresen nyírnunk kell bokrainkat, fáinkat és sövényeinket. Azonban a munka ezzel nem ért véget. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy a levágott ágakat, gallyakat, leveleket hova is rakjuk? Mi legyen a sorsuk? 

Legtöbben kidobjuk őket, és bekerülnek a több százezer háztartás zöld-hulladékával egyetemben a lerakatba. Ezzel hatalmas nyomást helyezünk a környezetünkre és a társadalmunkra. Pedig egy kis utánajárással a hulladékból igenis hasznos végterméket hozhatunk létre: mulcsot.

Mulcs

A mulcs a talajtakarásra felhasznált anyagok átfogó elnevezése. Tudtad, hogy a fedetlen talajra kerülő víz nagy része, akár 75%-a is rövid időn belül elpárolog? Döbbenetes szám, ha a veteményesünkre gondolunk. Na nem kell egyből lefordulni a székről. A megoldás karnyújtásnyira van: mulccsal takarjuk be a talaj felszínét 3-6 cm vastagságban, és a párolgást máris a töredékére csökkenthetjük.

A mulcs előnyei

  1. Az öntözött víz elpárolgásának az arányát lecsökkenti 10%-ra
  2. Kevesebb fényt és helyet hagy a gyomnövényeknek a kifejlődéshez, megerősödéshez. Ha mégis kifejlődtek, nem tudnak erős gyökérzetet fejleszteni.
  3. Védi a növényt a téli fagyoktól
  4. A mulcs idővel és folyamatosan lebomlik, így tápanyaggal látja el a talajt.
  5. Tüzelő értékét rengetegen hasznosítják: a nagy teljesítményű kazánokban jó hasznát tudjuk venni neki

A mulcs fajtái

A talajtakarásra számos anyag használható: fenyőkéreg, faapríték, szalma, fűnyesedék, szalma. Nézzük a legelterjedtebb változatait.

Fenyőkéreg

Dekoratív és okos megoldás. Többféle méretben kapható, a kiszerelése pedig lehet zsákos, de lehet ömlesztett is. A kisebb és nagyobb kiszerelését célszerű keverni, mivel a kisebb apríték egyenletesen betakarja a talaj felszínét, a nagyobb pedig dekoratív hatást kelt a felszínen. 4-5 évente célszerű pótolni, mivel idővel lebomlásnak indul.

Faapríték

A faapríték nagyon hasonló a fenyőkéreghez, hiszen annak minden jó tulajdonságát magában hordozza. Kiválóan alkalmas dekoratív felhasználásra. A színes verziói is igen elterjedtek a piacon, mivel szokatlan látványuk feldobja a kerteket.

Komposzt

A komposzt kevésbé tartozik a dekoratív talajtakarók közé, azonban magas szervesanyag-tartalmának köszönhetően döbbenetesen jót tesz a talajnak. Gyorsabban bomlik, mint a fenyőkéreg és a faapríték, emiatt gyorsabban is kell pótolni azt.

A zöldhulladék mulccsá alakítása

Minden kertben rengeteg zöldhulladék képződik évről évre, amelyet nagyon kevesen használunk fel megfelelően. Pedig a megfelelő eszközökkel nem bonyolult feladat a hasznos anyagokat visszaforgatni a kertünkbe. A felhasználástól, az aprítás intenzitásától függően számos komposzt/ágaprító közül választhatunk, egészen a kiskerti, otthoni felhasználástól a profi ipari feladatok ellátásáig. 

De, hogy miért is hasznosak számunkra ezek a gépek? 

A különféle komposztáló gépek a levágott ágakat, gallyakat egészen apró darabokra vágja/darálja, így az így keletkezett mulcs könnyedén kezelhetővé válik. Tárolása sokkal egyszerűbben kivitelezhető, kevesebb helyet foglal.

Az egyre elterjedtebb komposztálási folyamatot is nagyban felgyorsítja, megkönnyíti egy komposztaprító gép használata, ugyanis az apróra feldolgozott ágak, levelek sokkal gyorsabban komposztálódnak, mint amikor aprítás nélkül kerülnek be a komposztálónkban.

De, hogy melyik gépet is válasszuk? Segítünk a döntésben. 

A különböző feladatok ellátására ugyanis más és más gép való. Általában az ágaprító teljesítményét úgy tudjuk megállapítani, hogy milyen vastagságú ágat képes feldolgozni. A különböző gyártók kínálatában megtalálhatóak a kisebb 4cm ágvastagságig dolgozó komposztaprítóktól egészen az akár 20 centiméteres vastagságú ágakkal is megküzdő erőgépek. 

A ház körüli munkákra kifejezetten ajánljuk a német AL-KO komposztaprítóit. Ezen belül is három különböző modell közül választhatunk:

  1. AL-KO MH 2800 komposztaprító: Stabil ház, XL kerekekkel. Nagyméretű, beépített gyűjtőtartály. A nagyméretű, beépített ABS műanyag gyűjtőtartály rendkívül jó alaktartó, ideális az apríték szállításához, a záró érintkező pedig maximális biztonságot garantál működés közben. Első sorban kiskerti, otthoni felhasználásra ajánljuk.
  2. AL-KO LH 2800 komposztaprító: Rendkívül nagyméretű töltőgarat. Stabil ház, XL kerekekkel. Nagyméretű, beépített gyűjtőtartály. Csendes hengeres komposztaprító. A nagyméretű, beépített ABS műanyag gyűjtőtartály rendkívül jó alaktartó, ideális az apríték szállításához, a záró érintkező pedig maximális biztonságot garantál működés közben. Az AL-KO egyedülálló vágó- és késhengeres technológiája és a nagy teljesítményű motor akár 42 milliméter vastagságú ágak aprítására is képes. A hengeres komposztaprító egyenletes ágbehúzással teszi még meggyőzőbbé az ajánlatot. Ez a gép is elsősorban a háztartások számára nyújt megoldást, azonban az önbehúzás ennél a gépnél már jócskán megkönnyíti és gyorsabbá teszi a munkát, így akár a kisebb gyümölcsösökben is nagy segítség lehet.
  3. Solo By AL-KO TCS DOUTEC 2500: Az AL-KO legerősebb és legnagyobb ágaprítója. Az otthoni keményebb munkákkal is megküzd.

Ezt a három gép maximum az 5 centiméter átmérőjű ágakkal tud megbirkózni így a lakosság számára nyújt kitűnő megoldást. Azonban azoknak sem kell csüggedniük akiknek nagyobb területeket kell rendben tartaniuk, hiszen számukra is van megoldás. 

Az olasz Negri gépek tökéletes megoldást kínálnak a profi felhasználóknak. Szortimentjükben 5 és 75 lóerő között találhatunk robbanómotoros gépeket melyek akár a 20 centiméteres, már- már rönköket is könnyedén legyűrik. Kifejezetten ajánljuk erdőgazdaságoknak, közterület fenntartó intézményeknek, nagyobb gyümölcsösök, erdőségek tulajdonosainak.

A Negri hobbi gépei kisebb zöld területek karbantartásából keletkező hulladékot tudják felaprítani. A professzionális felhasználásra tervezett nagyobb gépek az erdős területeken keletkező hatalmas famennyiséggel is elbánnak. Ezek már nagyrészt traktor meghajtású aprítók.