Első indítás előtt

Motorolaj

A motoros kapa legtöbb esetben négyütemű motorral szerelt. Töltse a motorolajat a motorolaj tartályba a motor megfelelő kenése érdekében. Keresse a motorolajra utaló jelzést. Az olajtartály és az üzemanyagtartály két külön célt szolgál, a motorolajat a motorolaj tartályba öntse. Találkoztunk már motorolajjal az üzemanyagtartályban szervizelés során, ezt mindenképp kerülje el!

A kerti gépekbe szükséges olajokat a motorgyártók és kenőanyag gyártók egyedileg szolgáltatják. A kerti gépekbe SAE10W-30-as, SAE30-as olaj szükséges, amelyet sok helyen beszerezhet. Általánosságban 6 dl motorolaj szükséges a motoros kapákba, de ez típustól és mérettől változhat. Mindig ellenőrizze az olajszintmérő pálcán, hogy az olaj elérte-e a kellő szintet. Vízszintes terepen végezze el az ellenőrzést! 

A motor bejáratása 5 óra, amely leteltével cseréljen motorolajat. Ezt követően 6 havonta vagy 50 üzemóránként motorolaj csere szükséges. Intenzív terhelés esetén 25 óránként cseréljen olajat. A motorolaj tartály nem az egyedüli hely, ahová motorolajat kell tölteni!

Olajfürdős légszűrő

Néhány motoros kapa olajfürdős légszűrővel van felszerelve. Töltse fel a légszűrőt a jelzett szintig motorolajjal. Ha nem tölti fel a légszűrőt, akkor porszemcsék jutnak be a motorba munka közben. Ugyanazt a motorolajat használhatjuk itt is, mint amit a motorolaj tartályba töltöttünk. Minden használat előtt ellenőrizze a légyszűrő állapotát és olajszintjét. 3 havonta vagy 25 óránként tisztítsa meg, illetve évente vagy 100 óránként cserélje ki azt.

Hajtómű

Egyes modellekben első használat előtt a hajtóműegységet is szükséges feltölteni. Ehhez hajtóműolajat, illetve a használati utasításban megjelölt olajat használhatja. Célszerű 50 óránként vízszintes felületen ellenőrizni az olajszintet. Amennyiben nem találja megfelelőnek a szintet, töltse fel. 100 óránként, vagy a használati utasításban szereplő intervallumonként cserélje a hajtóműolajat.

Üzemanyag

Friss és tiszta, legalább 95-ös oktánszámú ólommentes üzemanyagot használjon. A magasabb oktánszámú üzemanyagok használata megnövelheti a motor élettartamát. A benzin oxidálódik és tönkremegy, ha tárolják. Az öreg benzin nehézkessé teheti a beindítást, és gumi lerakódást képez, ami eltömítheti az üzemanyag adagoló berendezést. Emiatt sose hagyja benne az üzemanyagot a kerti gépben tovább, mint 2 hét. Azt tanácsoljuk, hogy használat után járassa ki az üzemanyagot, ha még maradt a gépben, vagy használjon stabilizátor adalékot.

Karbantartás

Kapakés

A kapakések éle határozza meg, hogy mennyire könnyen forgatja meg a földet a kapa. Ha azt tapasztaljuk, hogy a kapa a föld felszínét kaparja és nem hatol be a mélyebb rétegekbe, akkor ideje megéleznünk a kapakéseket.

Ellenőrizze rendszeresen a kapakéseket, és ha életlennek találja azokat, élezze meg.

Felkészülés a télre

A téli időszak előtt az utolsó kapálás után járassa ki a motorból az üzemanyagot. Alaposan tisztítsa meg a gép minden részét a rárakódott szennyeződéstől a korrodálódás elkerülése érdekében. Engedje le a motorolajat (meleg motornál az olaj teljesen kiürül a motorból). A hideg gépet takarja le, hogy védje a por ellen.

Tavaszi felkészítés

Tavasszal az első indítás előtt töltse fel a motoros kapát friss üzemanyaggal, ellenőrizze a kapakéseket. Nézze át a fém alkatrészeket, mint a tolókart, a fogantyút Ellenőrizze, hogy nem rozsdásodnak-e. Amennyiben nem kívánja önmaga megcsinálni ezeket a munkákat, felkereshet egy szakszervizt is, ahol rövid időn belül indulásra kész állapotba hozzák a gépet.

Tisztítás

Minden egyes kapálás után meg kell tisztítani a kapatagokat és a tengelyt. Szedje le a tengelyre feltekeredett növényeket.

Megjegyzés

Ez a tájékoztató nem helyettesíti a gyártó által kibocsátott használati utasítást. Minden esetben figyelmesen olvassa végig azt, és értse meg a gép használatára vonatkozó utasításokat mielőtt használatba helyezi. Amennyiben eltérést talál a két dokumentum tartalma között, mindig a gyártó által kiállított használati utasítás szerint járjon el.