Görgessen lejjebb

Cefrefokoló 0-30

Termékkód: 300016503 | Elérhetőség: Rendelhető
Egységár: 1.320 Ft / db
1.320 Ft

Cefre és mustfokoló
Mustfokoló és Cefrefokoló hőmérő nélküli!!! A pontos mérés érdekében a mérni kívánt terméket 20 C0 kell beállítani, mert a fajsúlyozás így lett beállítva. A folyadékot üveg vagy műanyag átlátsző fokolóhengerbe töltjük. A tiszta és száraz fokolót óvatosan, olyan mélységig engedjük süllyedni, hogy lebegjen a folyadékban. A leolvasás előtt meg kell győződni arról, hogy a fokoló teljesen szabadon úszik-e és nem ér az edény falához vagy fenekéhez. A fokoló hiteles mérésre nem alkalmas!

Must: A must legjellemzőbb értékmérője a cukortartalom, azaz a mustfok, amely végül is az egész évi munka egyik eredménye. A must cukortartalmát mustfokolóval állapítjuk meg. A mustfokoló lehet hőmérővel vagy hőmérő nélkül, valamint mustfok skálával ellátott sűrűségmérő, amely csak erjedésmentes, tiszta mustban
mér pontosan. A tiszta mustot fél literes üvegbe vagy átlátszó műanyag hengerbe töltjük. A must felszínén képződő habot a henger túltöltésével eltávolítjuk. A mustfokolót vízben lemossuk , szárazra töröljük, óvatosan a mustba eresztjük addig a mélységig, ahol a folyadékban szabadon lebeg. A fokoló ne érjen a henger falához. Amikor a fokoló a hengerben megállapodott, a mustnak a fokolószár felső letapadási pontjánál leolvassuk a mustfokot. A valódi mustfokot a megfelelő hőmérsékleti korrekció után kapjuk meg. 20 °C-n pontosan egyezik a látszólagos és a valódi mustfok. Ennél melegebb musthoz 2°C  0,1 mustfokot hozzáadjuk, a hidegebből viszont 2°C 0,1 mustfokot levonjuk. A skálán leolvasott érték azt mutatja, hogy egy kilogramm mustban hány dekagramm cukor van.

Cefre: általában így neveznek minden többé-kevésbé sűrű, több-kevesebb cukrot tartalmazó anyagot, mely abból a célból készült, hogy szeszes erjedésen menjen keresztül. Van szőlő-cefre, szilva-cefre, gyümölcs-cefre, szesz-cefre, sör-cefre stb. Az erjedés megkezdése előtt a cefrét -édes cefrének-, utána -érett cefrének nevezik.A cefrefokmérő alkalmas különböző gyümölcsökből készült cefrefolyadékok cukorfokának mérésére. A kiforrt cefrének 0 fok körüli értéket kell mutatni. Ha pontosan 20 Celsius fokon 0 értéket mutat, akkor az azt jelenti, hogy a cefre jól kiforrt és nincsen benne cukor. A cefrefokoló csak a cukrozatlan cefrénél mutat pontos értéket. A cefre várható szeszhozama minden gyümölcsnél a cukortartalomtól függ. Az alacsonyabb cukortartalmú gyümölcsök, pl. őszibarack, eper szeszhozama kb. 3% V/V, barack, körte szeszhozama kb.4% V/V, szilva, alma, vegyes gyümölcs várható szeszhozama: kb.4-5% V/V, meggy 5% V/V, cseresznye 6% V/V, szőlő 9-10 % V/V. Ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek.

Mérési sorrend: A folyadék hőmérsékletét beállítjuk 20 º C- ra, majd megfelelő alakú üvegedénybe töltjük. A folyadékoszlop minimum magassága a fokoló hosszától, legalább 2 cm-el legyen hosszabb.  A fokolót a folyadékba helyezzük, ügyelve arra, hogy szabadon lebegjen. A leolvasás szemmagasságban történjen,
a mérő nyugalmi állapotában. Ezután a folyadék felszínén elhelyezkedő vonal a helyes érték. Mérés után a fokolóra tapadt folyadékot tiszta vízzel mossuk le.  

Felhasználási területek

  • Ajánlott
    Nagyon ajánlott
    Legjobb
  • Borászat
Cefrefokoló 0-30
Cefrefokoló 0-30
Borászati termék
Borászati termék

Borászati gépek kezelőanyagok, kiegészítők, minden amire a szüret során szüksége lehet. 

13 pont regisztrált vásárlónk számára
Cefrefokoló 0-30
Részletek, technikai adatok
Általános
Kiszerelés
1 db
Egység mértékegység
db
Egység osztó
1
Vizes kanna csappal 5 liter 801717
6.590 Ft
5.799 Ft
- 12 %Akció
Most 791
forinttal olcsóbb!
Nortene NATURCANE félprofilú nádfonat - 1 x 5 m - nád - 170990
6.090 Ft
5.481 Ft
- 10 %Akció
Most 609
forinttal olcsóbb!
Nortene VERTICAL TROPIC zöldfal trópusi növényekkel - 1 x 1 Méret (m) - zöld - 2017259
29.990 Ft
26.991 Ft
- 10 %Akció
Most 2 999
forinttal olcsóbb!
Nortene SUN-NET KIT POLYESTER ? napvitorla - 5 x 5 m - bézs - 2012358
38.090 Ft
Solo by AL-KO Vállheveder Basic 127250
3.090 Ft
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkreFeliratkozás után értesülést kap az újdonságainkról, legújabb hasznos ötleteinkről. A hírlevélről bármikor leiratkozhat.