Görgessen lejjebb
- 10 %Akció

Glicosam ALU Fagyálló 5kg

Termékkód: 300030007
Egységár: 704 Ft / kg
3.910 Ft
3.519 Ft
A - 10 % akció 2021.01.11 00:00 és 2021.01.25 23:59 között érvényes.

Etilénglikol bázisú, koncentrált fagyálló hűtőfolyadék, hosszú élettartamú, borát-, amin-, nitrit-, nitrát-, szilikát-, és foszfátmentes. Kiváló védelmet nyújt a korrózió ellen, elkerülhető a kavitáció és a hőelvezetést akadályozó lerakódások kialakulása. Téli-nyári folyamatos használata védi az egész hűtőrendszert, a vízpumpát és a gumi alkatrészeket is. Alkalmas valamennyi személy-és tehergépkocsi, mezőgazdasági és építőipari gép nyitott és zárt hűtőrendszeréhez, különösen ajánlott a modern, alumínium ötvözetekből készült berendezésekhez. A csereperiódusa 5 év, vagy 200 000 km. Teljesíti többek között a BS6580-BS 5117, ASTM D3306, D 4985, SAE J1034, MSZ 924-82-88, TL-774 D/F (G12)  szabványok, valamint az autógyártók előírásait. A Glicosam ALU koncentrált fagyálló hűtőfolyadék hígítás nélkül nem használható, ioncserélt, vagy desztil-lált vizet ajánlunk. A legjobb védőhatást 40-50 térfogat% felhasználásával érjük el.

Hígítási táblázat

Glicosam térfogat %Desztillált víz térf. %Fagyáspont °C
 
7030-60
5050-36
4060-23
3070-15

Felhasználási területek

  • Ajánlott
    Nagyon ajánlott
    Legjobb
  • Modern, alumínium ötvözetekből készült berendezésekhez
  • Épületgépészet
  • Mezőgazdasági és építőipari gépek
  • Személy- és tehergépkocsik
Glicosam ALU Fagyálló 5kg
Glicosam ALU Fagyálló 5kg
Védi az egész hűtőrendszert, a vízpumpát és a gumi alkatrészeket is
Kiváló védelmet nyújt a korrózió ellen
Téli-nyári folyamatos felhasználás
35 pont regisztrált vásárlónk számára
Glicosam ALU Fagyálló 5kg
Részletek, technikai adatok
Általános
Kiszerelés
5 kg
Egység mértékegység
kg
Egység osztó
5
Méretek
Súly
5 kg

Tippek és trükkök

Fagyáspont

Kiemelt fontosságú tulajdonság a fagyvédelem. Vásárláskor a legfontosabb, hogy mindig olvassuk el tüzetesen a címkét, hogy a vásárolt fagyálló tömény-e, vagy eleve hígítottal van dolgunk. A kereskedelmi forgalomban kapható fagyálló folyadékok címkéjén rendszerint találkozunk egy olyan táblázattal, ami különböző keverési arányok esetén megmutatja, mennyi lesz a hűtőfolyadék fagyáspontja. Tömény fagyállóval van dolgunk, ha 1:1 hígításban ez kb. -36˘°C Pontosabban fogalmazva, ez az érték a kristályosodás kezdeti hőmérséklete, mivel a szabvány szerint ennek meghatározása úgy történik, hogy a folyadékot folyamatosan hűtik, és közben figyelik, mikor következik be az első szilárd kristályok megjelenése. Legtöbbször azonban a törésmutató meghatározásával szokták ellenőrizni a fagyvédelmet, erre való a benzinkutakon is megtalálható “kukker”, a kézi refraktométer. Ez nem annyira pontos, de jó közelítő eredményt adhat. Egy adott etilénglikol/víz arány esetén a törésmutató mindig állandó érték és jellemző a fagyáspontra. A hűtőfolyadékokban található egyéb összetevők, azonban némileg torzíthatják az eredményt, mégis a gyakorlatban jól használható. A kézi eszközök rendszerint nem is a törésmutatót, hanem rögtön a fagyáspontot adják eredményként, eleve etilénglikol-víz elegyre kalibráltan kerülnek forgalomba. Viszont léteznek propilénglikolra, etanolra, egyéb anyagokra kalibrált műszerek, ezek természetesen hamis eredményt fognak adni, tehát mindig olvassuk el a műszer használati utasítását.

Az Antarktiszon -40 és -60 °C közötti hőmérséklet a jellemző, sőt egy júliusi napon 1983-ban -89 °C alá csökkent a hőmérséklet. Ha autóval indulunk oda, mégsem az a jó megoldás, hogy a -72 °C-os fagyállót töltjük a hűtőbe, mert ilyen nem nagyon létezik. Jó esetben ezek a termékek fele-fele arányban -36 °C fagyvédelmet ígérnek, aminek viszont igaznak is kell lenni, ám töményen mégsem -72, habár a kialakult gyakorlat alapján a címkén sokszor ez az érték szerepel. Az etilénglikol fagyáspontja -13 °C, azonban a víz molekuláival kötött erős hidrogénkötés megakadályozza a kristályok kialakulását, hígítva a kristályosodás kezdeti hőmérséklete csökkenni kezd. A legalacsonyabb fagyáspontot kb. 70% fagyálló és 30% víz keverékével érjük el, ami -68 °C körül van. A tömény fagyálló folyadékok az eleve benne található kis mennyiségű víznek, és felhasznált egyéb anyagoknak köszönhetően kb. -21 °C-on fagynak.  A diagramon piros színnel látható görbe a propilénglikol alapú folyadékot jellemzi, ez töményen is -58 °C-os fagyvédelmet biztosít, hígítva fagyáspontja folyamatosan, bár nem lineárisan növekszik. Az ára magasabb, de mivel a propilén glikol nem toxikus, így élelmiszeriparban, napkollektorokban inkább ezt használják.

Korrózióvédelem

Hagyományosan a fagyálló folyadékoknál úgy érik el a korrózióvédelmet, hogy a benne található inhibitorok egy védőréteget képeznek a felületen, így zárva el azt a korrozív víztől és glikoltól. Ezek legtöbbször valamilyen szervetlen oxid vegyületek, szilikátok, borátok, foszfátok. A védőfilm kialakítása során ezek mennyisége folyamatosan csökken, míg végül elfogy a folyadékból, ezért ajánlatos lecserélni legalább 3 évente, akkor is, ha megfelelő fagyvédelmet biztosít. Ilyen a Samato kék színű fagyállója is.

A modern fagyálló folyadékok, mint a Glicosam piros, illetve lila színben gyártott termékei, úgynevezett OAT technológiával készülnek. Megfelel a legtöbb autógyártó által jelenleg is ajánlott követelményeknek, amelyek közül a legismertebbé Volkswagen csoport G12 szabványa vált. Ezek nitrit, amin, nitrát és foszfátmentes termékek, a korrózióvédelmet szerves savakból, karboxilátokból előállított semlegesített sók adják. A leglényegesebb különbség, hogy nem védőréteget alkot, hanem a korróziós helyeken lép reakcióba a védendő fémmel. Ennek eredményképp jobb hővezetési paraméterek, és hosszabb élettartam jellemzi ezeket a folyadékokat. A hőbomlásnak is sokkal jobban ellenáll, ennek jelentősége kiemelten fontos az extrém magas hőmérsékleteket is elérő napkollektoros rendszereknél, valamint a forró alumínium felületek esetén. Ajánlott csereperiódusuk 5 év, használatuk különösen ajánlott alumínium ötvözetekből készülő motoroknál. A G13 specifikáció annyiban hozott változást, hogy ezek a folyadékok tartalmaznak némi szilikát tartalmú inhibitort (kb. 400-500 mg/l) is, a szerves savak sóinak védő hatását kiegészítendő. A glikol mellett valamennyi glicerin is kerül bele, így csökkentve a hűtőfolyadék “ökológiai lábnyomát”.

Variációk
Kiszerelés (kg)
 
1
1 x
20
20 x
10
10 x
220
220 x
5
5 x
60
60 x
Fiskars X25 hasítófejsze - XL - 1015643
24.600 Ft
FELCO 15 forgónyeles metszőolló
22.990 Ft
Oleo-Mac Motoros kapa MH 175 RKS Home Plus
154.901 Ft
147.156 Ft
- 5 %Akció
Most 7 745
forinttal olcsóbb!
Ingyenes kiszállítás
2 évGarancia
Fiskars Általános olló, 21 cm - 1000815
5.600 Ft
Fiskars Késblokk 5 db késsel, fekete - 1014190
26.700 Ft
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkreFeliratkozás után értesülést kap az újdonságainkról, legújabb hasznos ötleteinkről. A hírlevélről bármikor leiratkozhat.