• 7 pontban összeszedtük Neked az őszi időszak legfontosabb feladatait. Minden gyönyörű és sűrű pázsit mögött rengeteg munka van.
  • Csalódni fogsz, ha azt hiszed, hogy egy hét kemény munkával a szezon elején egész évben gyönyörű gyeped lesz.
  • A dolog kulcsa a folyamatos odafigyelés, némi szakmai ismeret és a tervezés: locsolás, tápanyag utánpótlás, gyomlálás és felülvetés.
  • A felülvetés egy kritikus feladat, amit nem hagyhatsz el. Ha viszont követed az alábbi egyszerű lépéseket, akkor szép eredmények várnak rád.
  • Ha ránk hallgatsz és odafigyelsz erre a feladatra, akkor mindig frissen tudod tartani az elöregedő és elvékonyodó füvet. És a szomszéd nem fogja elhinni amit lát!

A legjobb időszak a füvesítésre az Ősz:

Ebben az időszakban jellemzően sok a csapadék, nehezebben szárad ki a felületünk. Ezért az ősz a legideálisabb a felülvetés elvégzésére. A terület előkészítése kritikusan fontos lépés. Érdemes már nyáron elkezdeni az előzetes gyomirtást, így mire beköszönt az ősz már tökéletesen gyommentes felülettel dolgozhatunk.  A totális gyomirtás sok évelő gyom ellen kora tavasszal nem lehetséges élettani okok miatt. Ebben az időszakban az ujjasmuhar sem annyira aktív, mint tavasz végén és nyár elején. Érdemes az első fagyok előtt legalább egy hónappal elvégezni a felülvetést:

Lássuk, mit kell tennünk, ha mi is szép zöld gyepet szeretnénk látni jövő tavasszal a kertünkben:

Elölről kezded? Akkor ez Neked szól!

Ha teljesen elölről kezditek a füvesítést, akkor ezt a lépést mindenképp olvassátok át. A legfontosabb ilyenkor a talaj állagának az előkészítése, fellazítása és átmozgatása. Ezt követően jöhetnek a gyomok. Totális gyomirtóval irtsatok ki minden gyomot a területen, nehogy a ki nem kelt gyommagok gyökeret eresszenek a friss és fiatal fűben. Ha jellemző nálatok a vakondok felbukkanása, akkor javasoljuk a vakondháló lefektetését. Ez az okos háló későbbiekben sok fejfájástól megkímélhet majd.

Kezeld a problémákat!

Készítsük elő a területet a felülvetésre. Ekkor a fű magasságát vissza kell nyírnunk és meg kell szellőztetnünk, hogy eltávolítsuk a fűnyesedéket a talaj felszínéről. Ősszel nincs kitéve olyan erős napsugárzásnak a gyep, mint nyáron, így nem kell tartani attól, hogy kiég. Azért fontos a rövid fű ilyenkor, mert akkor a fűmag garantáltan érintkezik a talajjal, és jobban éri a nap és az eső. A gyepszellőztetést géppel, vagy akár kézi gereblyével is elvégezhetjük.

Jöhet a vetés

Mindenképp olyan fűmagkeveréket válassz, ami az életviteledhez és a kerted fekvéséhez leginkább megfelelő. Nagy területek vannak öntözés nélkül hagyva? Akkor válassz szárazságtűrőt! Tartasz kutyákat, vagy éppen sokat focizol a füvön a gyerekeiddel? Akkor a legjobb választás a sport, vagy taposástűrő fűmag. Kicsit gondolkozz el ezeken a tényezőkön, és olvass utána a fűmagok tulajdonságainak. Válassz egy megfelelő eszközt a fűmagok egyenletes vetésére. A fűmagok vetése alapvetően nem nehéz feladat, azonban ha már 100 négyzetméteren egyenletesen kell elszórnunk azt, akkor nehéz dolgunk lesz. Célszerű hát egy fűmagszórót választanunk a munka meggyorsítására és egyszerűsítésére. Ezeket az eszközöket használhatod utána műtrágyaszórásra is.

Add meg a fűmagoknak a kezdeti lendületet!

A növekedés első szakaszában különösen fontos a tápanyag. Mint egy csecsemőnek az anyatej, úgy kell a serdülő fűnek a nitrogén, a foszfor és a kálium. Ezeket a hatóanyagokat legkönnyebben gyep műtrágyák formájában viheted be!

  1. Nitrogén: a talajszint feletti részek növekedéséért felelős hatóanyag
  2. Foszfor: serkenti a gyökérzet erősödését
  3. Kálium: segíti a szaporodást.

A kezdeti növekedéshez mindenképp egy starter műtrágyát, a Landscaper Pro New Grass-t ajánljuk, amely komolyan megindítja a növekedést!

A locsolást ne hanyagold el!

Nem most van itt az ideje, hogy a vízszámládon spórolj, ha szép füvet szeretnél. A legfontosabb a folyamatos és egyenletes locsolás. Ügyelj rá, hogy mindig nedves legyen a talaj! Az elején többször locsold meg rövidebb ideig. A fű gyökérzete gyorsan meghálálja neked! Ha lehet esőztető locsolót használj, ugyanis ez finom vízcseppek formájában juttatja ki a nedvességet, így nem bántja a fűmagokat a talajon.

Folyamatos Ápolás

Ha a gyepünk elérte a 10 centiméteres nagyságot vágjuk azt vissza 6 centiméteresre. Ha lehet, a legfontosabb dolgok elvégzésén kívül legalább 1 hónapig ne lépjünk a fűre, mivel minimum ennyi időre szüksége van a magnak, hogy megerősödjön. Tavasszal, mikor megnézzük, hogyan sikerült a munkánk, ha találunk is néhány ritkább foltot, semmi ok az aggodalomra. Egyszerűen felülvetéssel, már tavasszal korrigálhatjuk a hibákat.

Nyírni, nyírni és nyírni!

Ha eljön a tavasz, és a fű növekedésnek indul, akkor a fűnyírás a legalapvetőbb dolog, amelyet megtehetünk a gyepünk minőségének javításáért. Ha tudjuk, nyírjuk 2 naponta a füvet, ettől bedúsul és ellenálló lesz!

A fent említett néhány pontot figyelembe véve könnyedén létrehozhatjuk álmaink kertjét.